Γυαλιά Ηλίου – Τί πρέπει να γνωρίζουμε

1118508273_826
Ο δυνατός ήλιος της χώρας μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους τον αψηφούν.

Δείτε, ποιες βλάβες μπορούν να προκληθούν στα μάτια μας και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε τα καλύτερα γυαλιά ηλίου.

Μικρά μυστικά για τα γυαλιά ηλίου:

-Μην δοκιμάζετε τα γυαλιά μόνο μπροστά στον καθρέφτη για να δείτε αν σας «πηγαίνουν». Bγείτε σε εξωτερικό χώρο για να τα δοκιμάσετε στο φως και να καταλάβετε αν σας ξεκουράζουν ή όχι.

-Μην αγοράζετε γυαλιά από πλανόδιους πωλητές. Τα αντίγραφα μοντέλων oίκων μόδας μπορεί να είναι φτηνά, αλλά είναι και αμφίβολης ποιότητας. Προτιμήστε τα καλής ποιότητας απορροφητικά γυαλιά, που κατασκευάζονται με επιστημονικές προδιαγραφές από αναγνωρισμένες εταιρίες (όχι απαραίτητα “φίρμες”), διατίθενται στο εμπόριο από υπεύθυνα οπτικά τμήματα ή καταστήματα και έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας.

-Τα γυαλιά με μεγάλους φακούς προστατεύουν καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

-Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι με κρύο νερό και σαπούνι.

-Όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, να τα έχετε φυλαγμένα μέσα στη θήκη τους.

-Και μην ξεχνάτε: τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και με συννεφιά!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα γυαλιά ηλίου;

Τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις για να είναι ασφαλή και να παρέχουν αποτελεσματική προστασία, σύμφωνα με τις οδηγίες 89/686/CEE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 21CFR 801.410/FDA του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. Για το λόγο αυτό και με στόχο την προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή, κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα πρέπει να συνοδεύεται από Ενημερωτικό Σημείωμα, Ειδικό Πιστοποιητικό και σήμα CE. Το ένημερωτικό σημείωμα αναφέρει διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την κατηγορία του προϊόντος και το είδος ή τα είδη της ακτινοβολίας που απορροφά.

Από το 1995 και μετά τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να αναγράφουν στην εσωτερική επιφάνεια του βραχίονα, εκτός των άλλων και την κατηγορία στην οποία ανήκουν (0,1,2,3,4) και που αντιστοιχεί στις συνθήκες περιβάλλοντος για τις οποίες ο φακός έχει κατασκευασθεί.

Κάθε σωστό ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα πρέπει:

-Να έχει πραγματικά απορροφητικούς φακούς (99-100%) για τις υπεριώδεις ακτίνες (UVA και UVB) και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για το μπλε φως, ανεξάρτητα αν οι φακοί είναι κρυσταλλικοί, οργανικοί (ελαφρείς) ή πολυκορμπονέ (ελαφρότεροι και ανθεκτικότεροι). Η απορροφητικότητα ενός φακού δεν εξαρτάται από το χρώμα του, αλλά από το υλικό κατασκευής του και μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν τα οπτικά καταστήματα.

-Οι φακοί να είναι κατασκευασμένοι από καθαρό και ομοιογενές υλικό, έτσι ώστε να μην προκαλούν ανεπιθύμητα οπτικά φαινόμενα όπως αντανακλάσεις, παραθλάσεις, εκτροπές, παραμορφώσεις κλπ.

-Το υλικό των φακών να παραμένει αμετάβλητο στις διάφορες συνθήκες και οι φακοί να εξασθενούν ομοιόμορφα όλες τις περιοχές του φάσματος, έτσι ώστε να μη μεταβάλλουν το χρώμα των αντικειμένων.